Procedura plata impozit pentru firmele de apartament

Informatii Istorice Culturale Literare Artistice Stintifice
Avatar utilizator
Romeo
Administrator
Administrator
Mesaje: 7208
Membru din: 03 Ian 2007, 15:38
Localitate: Bucuresti
Contact:

Procedura plata impozit pentru firmele de apartament

Mesajde Romeo » 24 Mar 2016, 16:08

Procedura plata impozit pentru firmele de apartament
Conform Monitorului Oficial și ANAF iată cum arată Legea 227 pe 2015 privind Codul Fiscal:
ART. 459 - Calculul impozitului pe clădirile cu destinație mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice

(1) În cazul clădirilor cu destinație mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculează prin însumarea impozitului calculat pentru suprafața folosită în scop rezidențial conform art. 457 cu impozitul determinat pentru suprafața folosită în scop nerezidențial, conform art. 458.

(2) În cazul în care la adresa clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfășoară nicio activitate economică, impozitul se calculează conform art. 457.

(3) Dacă suprafețele folosite în scop rezidențial și cele folosite în scop nerezidențial nu pot fi evidențiate distinct, se aplică următoarele reguli:

a) în cazul în care la adresa clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfășoară nicio activitate economică, impozitul se calculează conform art. 457;

b) în cazul în care la adresa clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal la care se desfășoară activitatea economică, iar cheltuielile cu utilitățile sunt înregistrate în sarcina persoanei care desfășoară activitatea economică, impozitul pe clădiri se calculează conform prevederilor art. 458.
ART. 457 - Calculul impozitului pe clădirile rezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice
ART. 458 - Calculul impozitului pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice

Conform Monitorului Oficial iata Hotararea 159 din 11 Martie 2016 pentru modificarea si completarea normelor metodologice de aplicare a legii Nr. 227 din 2015 privind Codul Fiscal:
6. Punctul 44 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"44. În cazul unei clădiri cu destinaţie mixtă, aflată în proprietatea persoanelor fizice, la adresa căreia este înregistrat un domiciliu fiscal, unde se desfăşoară o activitate economică, atunci când suprafeţele folosite în scop rezidenţial şi cele folosite în scop nerezidenţial rezultă din documentaţia cadastrală, impozitul se calculează prin însumarea impozitului aferent suprafeţei folosite în scop rezidenţial, calculat potrivit art. 457 din Codul fiscal, cu impozitul aferent suprafeţei folosite în scop nerezidenţial, calculat potrivit art. 458 din Codul fiscal."

7. După punctul 46 se introduce un nou punct, punctul 46^1, cu următorul cuprins:
"46^1. (1) În aplicarea prevederilor art. 459 alin. (3) din Codul fiscal, pentru calcularea impozitului pe clădirile cu destinaţie mixtă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, unde este înregistrat un domiciliu fiscal la care se desfăşoară activitatea economică, iar suprafeţele folosite în scop rezidenţial şi nerezidenţial nu sunt evidenţiate distinct, impozitul se calculează conform art. 458 din codul fiscal dacă există cheltuieli cu utilităţile înregistrate în sarcina persoanei care desfăşoară activitatea economică. În cazul în care nu există cheltuieli cu utilităţile înregistrate în sarcina persoanei care desfăşoară activitatea economică, impozitul se calculează conform prevederilor art. 457 din Codul fiscal.
(2) Prin sintagma «cheltuieli cu utilităţile» se înţelege: cheltuieli comune aferente imobilului, cheltuieli cu energia electrică, gazele naturale, cheltuieli de termoficare, apă şi canalizare."
Image
Dar care este procedura mai exact?
Din cate inteleg eu, proprietarul trebuie sa depuna o declaratie pe proprie raspundere precum firma pe care o gazduieste plateste sau nu utilitati.
Dar de unde se poate lua tipizatul acestei declaratii si unde trebuie depusa? tot la Directia de Taxe si Impozite Locale?
Am citit o stire conform careia s-a prelungit termenul depunerii acestei declaratii de pe 31 Martie 2016 pana pe 31 Mai 2016.
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.

Share ThisAvatar utilizator
ABSINTH!
Moderator
Moderator
Mesaje: 742
Membru din: 30 Sep 2007, 03:51
Localitate: Bucuresti - Colentina

Re: Procedura plata impozit pentru firmele de apartament

Mesajde ABSINTH! » 24 Mar 2016, 17:11

Firmele și PFA înregistrate în ultimii șase ani și cele care au făcut mențiuni la Registrul Comerțului în această perioadă vor plăti impozit majorat pe clădiri, chiar dacă nu au efectiv activitate în sediu. Motivul este că, din 2010, Fiscul a cerut ca înființarea și funcționarea să fie condiționate de un spațiu distinct afectat activității, iar acest lucru înseamnă, implicit, o taxă mai mare.

Textul eliptic din Codul Fiscal în privința impozitării clădirilor mixte, folosite atât ca sedii de firme sau PFA, cât și ca locuințe, va fi modificat astfel încât, acolo unde spațiile nu sunt delimitate, taxa să fie stabilită în funcție de decontarea utilităților.

Măsura ar trebui să vină în sprijinul celor care nu își desfășoară efectiv activitatea în clădire, deși au activitate declarată la sediu și nu au puncte de lucru, cel mai elocvent exemplu fiind al taximetriștilor. În același timp, Finanțele dau asigurări că intenția lor a fost, de la început, ca în aceste cazuri, taxarea să fie diferențiată în funcție de criteriul utilităților. Însă, în textul Codului nu apare expres că acolo unde există activitate, dar nu se deduc utilitățile, impozitul rămâne ca pentru clădiri rezidențiale. Până la sfârșitul acestei luni, legislația ar urma, conform declarațiilor oficiale ale reprezentanților ministerului, să fie aprobată.

Totuși, în ciuda efortului ministerului de a elucida aplicarea impozitului local, se pare că noul sistem de taxare, în vigoare de la 1 ianuarie 2016, va continua să creeze probleme. O situație încurcată au, de exemplu, firmele și PFA, înființate sau care și-au mutat sediul, începând cu 2010.

În urmă cu șase ani, legislația privind înregistrarea a fost modificată, chiar la cererea Fiscului, astfel încât să fie condiționată de evidențierea în contract a unui spațiu delimitat pentru activitate. Iar Codul Fiscal arată că, acolo, unde spațiile sunt separate -prin precizarea în contract că pentru activitate este destinată o cameră dintr-un apartament de 3 camere, de exemplu - impozitul se va calcula ca pentru clădiri nerezidențiale, chiar și atunci când se deduc utilitățile, întrucât criteriul este valabil doar în situațiile în care spațiile nu sunt distincte.

Astfel, în 2010, Legea 31/1990 a fost modificată prin OUG 54/2010, la articolul 17, unde se prevede că la înmatricularea societății și la schimbarea sediului social se vor prezenta la Registrul Comerțului documentul care atestă dreptul de folosință asupra spațiului cu destinație de sediu social înregistrat la Fisc și un certificat emis de Fisc care arată că pentru imobilul cu destinație de sediu social nu a fost înregistrat un alt document ce atestă cedarea dreptului de folosință. La acea dată, solicitarea Fiscului de a fi introduse în lege aceste condiții a fost motivată de faptul că s-ar fi înființat pe bandă rulantă firme fantomă, cu sedii fictive, care făceau evaziune.

Însă, atunci când suprafețele sunt individualizate, pentru partea care este afectată activității se datorează impozit ca pentru clădiri nerezidențiale.

„Problema apare, în special, la societățile înregistrate sau care au avut modificări privind sediul social, începând cu 2010, pentru că se solicită o adeverință eliberată de ANAF din care să reiasă că s-a înregistrat documentul care atestă dreptul de folosință asupra spațiului cu destinație de sediu social. Această adeverință nu poate fi obtinuță decât dacă suprafețele afectate activității economice sunt clar identificate în contractele de comodat ori în contractele de închiriere”, explică Eugenia Ion, tax manager, Contexpert.

În aceste condiții, toate societățile și PFA, înregistrate sau care și-au mutat sediul, în ultimii șase ani, au prevăzută în contract cel puțin o cotă parte din spațiu sau chiar tot spațiul pentru activitate. În această situație se pot regăsi firme și PFA care nici măcar nu își desfășoară activitatea la sediu, de vreme ce prevederile contractuale au fost necesare din cauza cerințelor impuse de Fisc.

Prin urmare, au nevoie de un raport de evaluare, care poate fi întocmit până cel târziu pe 31 martie, dată până la care există și obligația de a depune declarația la direcția de impozite și taxe locale. După 31 martie, în lipsa raportului, pentru suprafața nerezidențială cota de impozit va fi, automat de 2%, aplicată la valoarea impozabilă stabilită conform algoritmului de calcul utilizat pentru clădiri rezidențiale. Practic, taxa va crește și de 20 de ori față de anul trecut când cota a fost de 0,1%.

Raportul de evaluare nu se poate face doar pentru o cameră sau două, ci pentru tot imobilul, iar impozitul se calculează conform prorata pentru partea din clădire afectată activității.

Recent, Consiliul Național pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii a solicitat Finanțelor să renunțe la noul sistem de calcul în cazul firmelor mici și al PFA pentru că le majorează costurile atât din cauza impozitului, cât și a raportului de evaluare.Ca si o concluzie pe intelesul tuturor : poti avea sediu social in apartament sau acasa si sa platesti in regim rezidential, atata timp cat nu desfasori activitate economica acasa si nu decontezi cheltuielile cu utilitatile pe firma.
In urma cu o zi, 23.02.2016, a fost declarata ca si data limita de declarare - 31.05.2016.

Se declara prin intermediul declaratiei ITL001 si se specifica in clar ca nu se desfasoara activitate economica la sediu social, tocmai pentru a nu se majora impozitul la locuinta.
In cazul in care nu se va declara, va fi inregistrat din oficiu un impozit majorat.

Formularul o sa ti-l trimit eu sau il poti descarca dupa site ul DITL (Directia de Impozite si Taxe Locale). Iti dau si un model deja completat daca vrei.

Va multumesc,
Cosmin Dumitrascu
ABS ACCOUNTING & PAYROLL SRL

(Pentru voi Absinth :))) )
Avatar utilizator
Romeo
Administrator
Administrator
Mesaje: 7208
Membru din: 03 Ian 2007, 15:38
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Procedura plata impozit pentru firmele de apartament

Mesajde Romeo » 24 Mar 2016, 17:37

Eu nu plătesc prin firmă cheltuieli comune aferente imobilului, cheltuieli cu energia electrică, gazele naturale, cheltuieli de termoficare, apă şi canalizare.
Nu am punct de lucru cu publicul, operațiunile de service IT se desfășoară la domiciliu clientului.
La sediul social am activități legate de acte (contabilitate primară) și câteva activități în domeniul IT dar fără a interacționa cu clienții.
Aștept un atașament pe forum cu formularul necompletat.
Avatar utilizator
Romeo
Administrator
Administrator
Mesaje: 7208
Membru din: 03 Ian 2007, 15:38
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Procedura plata impozit pentru firmele de apartament

Mesajde Romeo » 20 Apr 2016, 16:08

Eu aparțin de Sectorul 5, așa că am găsit pe ditl5.ro secțiunea formulare - Formulare DIRECȚIA IMPOZITE ȘI TAXE LOCALE - Declarația fiscală pentru stabilirea impozitului/taxei pe clădirile rezidențiale, nerezidențiale, cu destinație mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice.
Pentru Sectorul 1 - Direcția Generală Impozite și Taxe Locale Sector 1 - ditl1.ro
Pentru Sectorul 2 - Direcția Generală Impozite și Taxe Locale Sector 2 - ditl2.ro
Pentru Sectorul 3 - Direcția Generală Impozite și Taxe Locale Sector 3 - ditl3.ro
Pentru Sectorul 4 - Direcția Generală Impozite și Taxe Locale Sector 4 - ditl4.ro
Pentru Sectorul 6 - Direcția Generală Impozite și Taxe Locale Sector 6 - ditl6.ro

VII. În cazul în care clădirea este utilizată în scop mixt (rezidențial și nerezidențial), iar SUPRAFEȚELE NU POT FI DELIMITATE atunci contribuabilul bifează situația în care se află:
a) La adresa poștală a clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal al unui operator economic, dar nu se desfășoară nici o activitate economică.
În acest caz, contribuabilul completează punctul IV și consemnează olograf pe proprie răspundere acest fapt pe rândul următor:

Asta ar trebui să aleg deoarece, varianta b) avem asa:
b) La adresa poștală a clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal al unui operator economic care desfășoară activitate economică, iar cheltuielile cu utilitățile sunt în sarcina operatorului economic. În acest caz, contribuabilul completează punctul V.

Eu nu plătesc utilități pe firmă dar există o anumită activitate totuși.
Avatar utilizator
Romeo
Administrator
Administrator
Mesaje: 7208
Membru din: 03 Ian 2007, 15:38
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Procedura plata impozit pentru firmele de apartament

Mesajde Romeo » 17 Mai 2016, 15:25

Se completează cu datele proprietarilor imobilului (în cazul de față apartamentului, cei doi proprietari mama și tata), se bifează locuință rezindențială, se alege fără activitate economică.
După finalizare se pregătesc copii după: acte identitate proprietari imobil, act proprietate imobil, contract de comodat, certificat constatator firmă.
Unul din proprietari trebuie să depună această declarație.
Avatar utilizator
ABSINTH!
Moderator
Moderator
Mesaje: 742
Membru din: 30 Sep 2007, 03:51
Localitate: Bucuresti - Colentina

Re: Procedura plata impozit pentru firmele de apartament

Mesajde ABSINTH! » 18 Mai 2016, 16:01

Ai reusit sa depui declaratia? Eu am depus-o online, pt ca eu am firma in Sectorul 2 si avem platforma online.
Avatar utilizator
Romeo
Administrator
Administrator
Mesaje: 7208
Membru din: 03 Ian 2007, 15:38
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Procedura plata impozit pentru firmele de apartament

Mesajde Romeo » 18 Mai 2016, 17:16

Păi pot să o depun online? Și depui pe lângă declarație și actele scanate?
Oricum trebuie să o depună unul dintre proprietari, degeaba am semnătură electronică pe numele meu, nu eu sunt proprietarul imobilului.
Avatar utilizator
ABSINTH!
Moderator
Moderator
Mesaje: 742
Membru din: 30 Sep 2007, 03:51
Localitate: Bucuresti - Colentina

Re: Procedura plata impozit pentru firmele de apartament

Mesajde ABSINTH! » 20 Mai 2016, 13:44

Doar cei din sectorul 2 o pot depune online, iar eu ma regasesc in sectorul 2. Restul, o pot depune doar fizic.
Doar proprietarii o pot depune, din cate stiu :).

In momentul in care depui trebuie sa anexezi:
- certificat constatator (ai doua emise de Registrul Comertului, unul pt sediu si unul pt ce prestezi la terti - anexezi pe cel de la sediu);
- copie buletin proprietar;
- contract de comodat sediu;
- actul de dobandire al apartamentului.

Asta-i tot.

Pe declaratie trebuie sa mentionezi ca nu deduci utilitati pe sediu social si ca nu desfasori activitate economica.

Pentru alte detalii, contacteaza-ma.

Merci,
Cosmin
Dumitru Ivanov
Utilizator Inregistrat
Utilizator Inregistrat
Mesaje: 6
Membru din: 27 Oct 2016, 08:24

Re: Procedura plata impozit pentru firmele de apartament

Mesajde Dumitru Ivanov » 17 Oct 2017, 13:32

Din cate stiu eu acum se poate in toata tara online, fie prin site-urile primariilor, fie prin ghiseul.ro.
____________________________________________
Dumitru de la clarvision.ro

Share This


Înapoi la “Informaţii generale”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori