Gaura neagra in apropierea Terrei (Pamant) Efecte Influenta

Ai ratat buletinul de ştiri? Nu este nici o problemă, găseşti aceleaşi informaţii şi aici.
Avatar utilizator
Romeo
Administrator
Administrator
Mesaje: 7177
Membru din: 03 Ian 2007, 15:38
Localitate: Bucuresti
Contact:

Gaura neagra in apropierea Terrei (Pamant) Efecte Influenta

Mesajde Romeo » 15 Noi 2010, 21:50

Gaura Neagra în apropierea Terrei (Pamânt) - Efecte Influenţă - Video Imagini Poze Fotografii - Gaura Neagra

Imagine

Astronomii care au folosit Chandra X-ray Observatory de la Nasa, au descoperit cea mai noua gaura neagra care se stie ca exista in vecinatatea sistemului nostru cosmic. Gaura neagra nascuta acum 30 de ani, prevede o unica oportunitate de a privii acest tip de obiect cum se dezvolta din copilarie.

Astronomers using NASA's Chandra X-ray Observatory have found evidence of the youngest black hole known to exist in our cosmic neighborhood. The 30-year-old black hole provides a unique opportunity to watch this type of object develop from infancy.

Gaura neagra ar putea ajuta oamenii de ştiinţă sa inteleaga mai bine cum stelele masive explodeaza, care dintre ele lasa in urma o gaura neagra sau care lasa in urma o stea neutron, stabilirea numarului de gauri negre din galaxia noastra si stabilirea numarului de gauri negre din alte galaxii.

The black hole could help scientists better understand how massive stars explode, which ones leave behind black holes or neutron stars, and the number of black holes in our galaxy and others.

Obiectul de 30 de ani este o rămăşiţă a SN 1979C, supernova în galaxia M100 situata la aproximativ 50 de milioane de ani lumina fata de Pamant. Data de la Chandra, satelitul NASA Swift , European Space Agency's XMM-Newton si German ROSAT observatorul a descoperit o sursă luminoasă de raze X, care a rămas constantă în timpul observatiei de la 1995 la 2007. Acest lucru sugerează că obiectul este o gaură neagră care se hrăneşte fie din materia supernovei fie de la un obiect cosmic vecin.

The 30-year-old object is a remnant of SN 1979C, a supernova in the galaxy M100 approximately 50 million light years from Earth. Data from Chandra, NASA's Swift satellite, the European Space Agency's XMM-Newton and the German ROSAT observatory revealed a bright source of X-rays that has remained steady during observation from 1995 to 2007. This suggests the object is a black hole being fed either by material falling into it from the supernova or a binary companion.

"Dacă interpretarea noastră este corectă, acesta este cel mai apropiat exemplu unde naşterea unei găuri negre a fost observată”, a spus Daniel Patnaude the Harvard-Smithsonian Center pentru Astrophysics in Cambridge, Mass. care a condus studiul."

"If our interpretation is correct, this is the nearest example where the birth of a black hole has been observed," said Daniel Patnaude of the Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics in Cambridge, Mass. who led the study.

Oamenii de stiinta cred ca SN 1979C, descoperita pentru prima data de un astronom amator în 1979, s-a format în acel an, când o stea aproximativ de 20 de ori mai masiva decât Soarele s-a stins. Multe găuri negre în universul îndepărtat au mai fost detectate în forma unei explozii cu raze gama (GRBs). Cu toate acestea, SN 1979C este diferită, pentru că este mult mai aproape şi aparţine unei clase de supernove puţin probabil să fie asociate cu GRB. Teoria prezice că cele mai multe găuri negre în univers se formează atunci când inima unei stele se stinge si un GRB nu se produce.

The scientists think SN 1979C, first discovered by an amateur astronomer in 1979, formed when a star about 20 times more massive than the sun collapsed. Many new black holes in the distant universe previously have been detected in the form of gamma-ray bursts (GRBs). However, SN 1979C is different because it is much closer and belongs to a class of supernovas unlikely to be associated with a GRB. Theory predicts most black holes in the universe should form when the core of a star collapses and a GRB is not produced.

http://www.romeonet.ro - Service & Metenanta Calculatoare

„Acest lucru poate fi prima data cand modul producerii unei gauri negre, a fost observat”, a declarat co-autorul Abraham Loeb, de asemenea, de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică. “Cu toate acestea, este foarte dificil de a detecta acest tip de naştere a găurii negre, din cauza necesităţii a zeci de ani de observaţii a razelor X pentru a face cazul.“

"This may be the first time the common way of making a black hole has been observed," said co-author Abraham Loeb, also of the Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. "However, it is very difficult to detect this type of black hole birth because decades of X-ray observations are needed to make the case."

Ideea de o gaură neagră cu o vârstă de observat doar aproximativ 30 de ani este în concordanţă cu lucrările teoretice recente. In 2005, o teorie a fost prezentată ca lumina optică strălucitoare a acestei supernove a fost propulsată de un jet dintr-o gaura neagra, care a fost imposibil să pătrundă stratul de hidrogen al stelei pentru a forma un GBR. Rezultatele constatate în observaţiile supernovei SN 1979C se potrivesc foarte bine aceastei teorii.

The idea of a black hole with an observed age of only about 30 years is consistent with recent theoretical work. In 2005, a theory was presented that the bright optical light of this supernova was powered by a jet from a black hole that was unable to penetrate the hydrogen envelope of the star to form a GRB. The results seen in the observations of SN 1979C fit this theory very well.

Deşi dovezile tind pentru o gaură neagră nou formată în SN 1979C, o altă posibilitate interesanta este faptul că o tanara stea neutronică care se invarte rapid, cu un vânt puternic de particule de mare energie ar putea fi responsabila pentru emisiile de raze X. Acest lucru ar face obiectul, în supernova SN 1979C exemplul celei mai tinere şi strălucitoare ”nebuloasa de pulsar” şi cea mai tânără stea neutronică cunoscută. Pulsarul Crab, cel mai cunoscut exemplu al unei nebuloase luminoase de vânt pulsar, este de aproximativ 950 ani vechime.

Although the evidence points to a newly formed black hole in SN 1979C, another intriguing possibility is that a young, rapidly spinning neutron star with a powerful wind of high energy particles could be responsible for the X-ray emission. This would make the object in SN 1979C the youngest and brightest example of such a "pulsar wind nebula" and the youngest known neutron star. The Crab pulsar, the best-known example of a bright pulsar wind nebula, is about 950 years old.

“Este foarte satisfăcăţor pentru a vedea modul în care angajamentul unora dintre cele mai avansate telescoape din spaţiu, cum ar fi Chandra, poate ajuta la completarea povestei” a declarat Jon Morse, directorul diviziei de Astrofizica de la NASA Science Misiunea Direcţiei.

"It's very rewarding to see how the commitment of some of the most advanced telescopes in space, like Chandra, can help complete the story," said Jon Morse, head of the Astrophysics Division at NASA's Science Mission Directorate.

Rezultatele vor apărea în revista New Astronomy într-o lucrare de Patnaude, Loeb, şi Christine Jones de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrophysics. NASA Marshall Space Flight Center din Huntsville, Alabama, gestionează programul Chandra pentru agenţia Science Misiunea Direcţiei în Washington. Smithsonian Astrophysical Observatory Chandra controleaza ştiinţa şi operaţiunile de zbor de la Cambridge.

The results will appear in the New Astronomy journal in a paper by Patnaude, Loeb, and Christine Jones of the Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. NASA's Marshall Space Flight Center in Huntsville, Ala., manages the Chandra program for the agency's Science Mission Directorate in Washington. The Smithsonian Astrophysical Observatory controls Chandra's science and flight operations from Cambridge.

sursa NASA http://www.nasa.gov/ - articol tradus de Gabriela & Romeo - RomeoNet.Ro-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

NASA a descoperit un "obiect excepţional în vecinătatea noastră cosmică", potrivit unui comunicat oficial al agenţiei. Este vorba despre un corp ceresc aparut acum 30 de ani, care ar putea deveni o stea neutronică sau s-ar putea transforma într-o gaură neagră. Cercetătorii cred că descoperirea este foarte importantă pentru a înţelege ce se întâmplă imediat după formarea unei găuri negre.

Descoperirea NASA este legată de cea mai "tânără" gaură neagră din vecinătatea noastră cosmică. Vârsta şi proximitatea acestui obiect ar putea furniza astronomilor informaţii unice despre dezvoltarea unei găuri negre încă de la formare, potrivit unui comunicat apărut luni pe chandra.harvard.edu.

Informaţia a fost confirmată în cadrul conferinţei:

* Este o rămăşiţă a SN 1979C, o supernovă din galaxia M100, situată la aproximativ 50 de milioane de ani lumină de Pământ.

* Descoperirea ar putea ajuta cercetătorii să înţeleagă mai bine exploziile stelare, care lasă în urmă găuri negre sau stele neutronice, şi câte găuri negre există în galaxia noastră.

* Chandra şi Observatorul german ROSAT au surprins imagini inedite cu supernova între 1995-2007.

* Oamenii de ştiinţă cred că SN 1979C s-a format în urma exploziei unei stele de aproximativ 20 de ori mai mari decât Soarele.

* Supernova a fost sesizată, pentru prima oară, în 1979, de către un astronom amator.

Imagini cu o posibilă formare a unei găuri negre în interiorul supernovei SN 1979C:

Imagine

NASA a anunţat într-o conferinţă de presă, la sediul NASA din Washington, descoperirea realizată de către Observatorul Chandra, a unui obiect excepţional în vecinătatea noastră cosmică. Conferinţa a fost transmisă LIVE pe NASA TV.

Declaraţii ale oficialilor NASA:

* "Este una dintre cele mai strălucitoare supernove pe care am văzut-o vreodată".

* "Avem imagini din primii 30 de ani de existenţă a acestui obiect. Obiectul ar putea deveni o stea neutronică sau o gaură neagră. Nu ştim încă"

* "Dacă interpretarea noastră este corectă, acesta este cel mai apropiat exemplu de observare a naşterii unei găuri negre" - coordonatorul studiului, Daniel Patnaude (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics din Cambridge).

* "Aceasta ar putea fi pentru prima dată când a fost observat modul obişnuit de formare a unei găuri negre", - coautorul Abraham Loeb (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics).
sursa adevarul.ro


Ce sunt gaurile negre - video:


Gaura Neagra în apropierea Terrei (Pamânt) - Efecte Influenţă - Video Imagini Poze Fotografii - Gaura Neagra

Share ThisAvatar utilizator
memo
V.I.P.
V.I.P.
Mesaje: 637
Membru din: 04 Iun 2009, 09:50
Localitate: Bucuresti
Contact:

Gaura neagra in apropierea Terrei (Pamant) Efecte Influenta

Mesajde memo » 15 Noi 2010, 21:56

Cât de mare este Soarele faţă de celelalte stele - video

Imagine
Avatar utilizator
Romeo
Administrator
Administrator
Mesaje: 7177
Membru din: 03 Ian 2007, 15:38
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Gaura neagra in apropierea Terrei (Pamant) Efecte Influe

Mesajde Romeo » 15 Noi 2010, 22:02

Cat de mici suntem noi în Univers

Avatar utilizator
memo
V.I.P.
V.I.P.
Mesaje: 637
Membru din: 04 Iun 2009, 09:50
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Gaura neagra in apropierea Terrei (Pamant) Efecte Influe

Mesajde memo » 15 Noi 2010, 22:02

Gaura neagra - video proiectie 3D - efect gaura neagra în urma experimentelor de la CERN

Imagine
Avatar utilizator
Romeo
Administrator
Administrator
Mesaje: 7177
Membru din: 03 Ian 2007, 15:38
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Gaura neagra in apropierea Terrei (Pamant) Efecte Influe

Mesajde Romeo » 15 Noi 2010, 22:16

Supernova - ce este o supernova - imagini poze fotografii video

Ne place sa credem ca stelele sunt obiecte cosmice stabile in timp. Sunt, dar numai daca masa lor este asemanatoare cu cea a Soarelui.

Supernovele sunt explozii foarte energetice care fac ca o stea sa devina la fel de stralucitoare cat o galaxie. Da. Stelele pot exploda, dar numai cele de 9 ori mai masive decat Soarele. Astronomii au descoperit doua tipuri de supernove, de fapt doua moduri prin care o stea poate exploda.

Primul tip de supernova apare intr-un sistem binar. Componente sistemul binar sunt o pitica alba si o stea giganta rosie. Steaua pitica alba este o stea foarte stabila, de fapt nucleul unei stele asemanantoare cu Soarele. Piticele albe sunt inofensive, pot trai foarte mult (zeci de miliarde de ani) atat timp cat nu atrag materie. Cand o fac masa lor se mareste, si daca depaseste o anumita valoare, duce la explozia stelei. Intr-un sistem binar pitica alba-giganta rosie, steaua mai mica (pitica alba) este mai masiva si atrage gaz din atmosfera stelei din sistem. Gazul cade pe pitica alba (avand o traiectorie in forma de spirala) si cand se acumuleaza o masa mare, duce la explozia stelei prin reaprinderea reactiilor termonucleare. Pitica alba este distrusa, materia fiind expulzata cu viteze foarte mari (de pana la 3% din viteza luminii). Explozia este de 5 miliarde de ori mai stralucitoare decat Soarele si poate fi vazuta si din alte galaxii.

Piticele albe sunt compuse din carbon si oxigen dar si urme de hidrogen si heliu. In urma cresterii bruste a temperaturii se creeaza si alte elemente chimice care sunt raspandite in spatiu.

Tipul doi de supernova este produs de stelele minim noua ori mai masive decat Soarele. Stelele mai masive decat Soarele incep sa produca energie ca si celelalte stele, prin fuziunea hidrogenului in heliu. Dupa ce hidrogenul este epuizat, nucleul (compus acum din heliu) se contracta si temperatura creste atat de mult incat heliul incepe sa fuzioneze in carbon. Si heliul se consuma iar carbonul fuzioneaza in neon si oxigen. Aici se opresc stelele asemanatoare cu Soarele. Dar cele si mai masive continua seria de fuziune a elementelor chimice (numita nucleosinteza). Urmeaza oxigenului in siliciu si a siliciului in fier. Terminarea a cate unui element chimic duce la contractarea nucleului si la cresterea temperaturii in nucleu. Totodata fiecare proces de fuziune creeaza o anvelopa din resturile elementelor chimice care fuzioneaza, steaua fiind formata din straturi.

Dupa ce in nucleu exista numai fier, nucleosinteza nu mai poate avea loc. Presiunea data de procesul de fuziune nu mai exista si gravitatia invinge. Toate straturile cad pe nucleul care colapseaza, se lovesc de acesta si ricoseaza in spatiu. Sunt aruncate cantitati imense de gaz. Steaua devine stralucitoare cat galaxia din care face parte si se poate observa de departe. Cu timpul, unda de soc incalzeste materia interstelara aparand resturile de supernova.

S-au observat pana in prezent mii de supernove, majoritatea in alte galaxii. Chiar daca sunt la fel de stralucitoare precum galaxiile, aceste obiecte se vad numai prin instrumentele astronomice.

Insa supernovele din galaxia noastra se pot vedea foarte usor daca apar. Ultima a fost observata de catre Kepler in 1608. Cea mai apropiata supernova de galaxia noastra s-a produs in 1987 si s-a numit Supernova 1987A. A aparut in Norul mare al lui Magellan, aflat la 168.000 ani lumina departare.

Aparitia unei supernove in vecinatatea Soarelui nu ar avea consecinte prea bune pentru viata de pe planeta noastra. Razele gama emise de o supernova apropiata ar duce la subtierea stratului de ozon, iar acest lucru ar duce ajungerea pe sol a radiatiilor periculoase.

Supernovele de tipul 1 ar trebui sa fie situate la o departare mai mica de 3000 de ani lumina ca sa ne afecteze, iar una de tipul 2 si mai apropiata (la 26 ani lumina). Cea mai apropiat sistem binar pitica alba-stea giganta se afla la 150 de ani lumina si se numeste IK Pegasi. Urmeaza steaua Betelgeuse la 640 ani lumina dar si alte stele.


Sursa: http://www.astronomic.ro articol de Adrian Sonka

Supernova - ce este o supernova - imagini poze fotografii video

Explozia unei supernova - video

Efectele unei gauri negre - video

JokerasH
Member
Member
Mesaje: 465
Membru din: 21 Sep 2009, 22:57
Localitate: Spain
Contact:

Re: Gaura neagra in apropierea Terrei (Pamant) Efecte Influe

Mesajde JokerasH » 15 Noi 2010, 22:24

Da, chiar sunt speriat :-s .. adic ar fi foarte groaznic .
Am observat in videoul postat de memo .. ca acea gaura mananca tot ..
Perfect Style
Bronze Member
Bronze Member
Mesaje: 507
Membru din: 30 Mar 2009, 23:53

Re: Gaura neagra in apropierea Terrei (Pamant) Efecte Influe

Mesajde Perfect Style » 15 Noi 2010, 22:25

Nici o problema ! O astept cu nerabdare :X
Avatar utilizator
Romeo
Administrator
Administrator
Mesaje: 7177
Membru din: 03 Ian 2007, 15:38
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Gaura neagra in apropierea Terrei (Pamant) Efecte Influe

Mesajde Romeo » 15 Noi 2010, 22:28

21 Decembrie 2010 - criza, razboaie, foamete, asteroid, gauri negre ...
Coleziune cu un meteroit - proiectie video 3 d

Avatar utilizator
Ingerul*_*CazatoR
Member
Member
Mesaje: 201
Membru din: 28 Ian 2008, 14:24
Localitate: Slatina
Contact:

Re: Gaura neagra in apropierea Terrei (Pamant) Efecte Influe

Mesajde Ingerul*_*CazatoR » 15 Noi 2010, 23:03

orkm nu krd nmk ..:D
mcmxcmv
Utilizator Inregistrat
Utilizator Inregistrat
Mesaje: 2
Membru din: 15 Noi 2010, 23:30

Re: Gaura neagra in apropierea Terrei (Pamant) Efecte Influe

Mesajde mcmxcmv » 15 Noi 2010, 23:36

chill
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
Avatar utilizator
mykutz
Administrator
Administrator
Mesaje: 9331
Membru din: 22 Iul 2007, 06:12
Localitate: Bucuresthi
Contact:

Re: Gaura neagra in apropierea Terrei (Pamant) Efecte Influe

Mesajde mykutz » 15 Noi 2010, 23:41

we gonna dieeeeeeeeeeeeeeee =)) =)) =))
Imagine
Avatar utilizator
gojira
Power User
Power User
Mesaje: 107
Membru din: 10 Mai 2010, 00:23
Localitate: In pat cu Megan Fox.
Contact:

Re: Gaura neagra in apropierea Terrei (Pamant) Efecte Influe

Mesajde gojira » 15 Noi 2010, 23:44

Ar fi trist sa ma prinda sfarsitul lumii pe server. 8-}
Avatar utilizator
shade
V.I.P.
V.I.P.
Mesaje: 776
Membru din: 24 Oct 2008, 15:02
Localitate: Bucuresti

Re: Gaura neagra in apropierea Terrei (Pamant) Efecte Influe

Mesajde shade » 16 Noi 2010, 00:01

ce postati voi aici sunt numai aberatii si scenarii sf =)) :-j
50 milioane de ani-lumina inseamna foarte mult, asadar gaura neagra nu este deloc in apropierea Pamantului, poate este cea mai apropiata gaura neagra descoperita, dar in niciun caz nu reprezinta un pericol
de la stirea asta ati dat-o in clipuri despre anul 2012 =)) mor de ras
ca sa inchei, acea gaura neagra (daca se va dovedi a fi una, inca nu este sigur) nu va avea nicio influenta directa asupra Pamantului

p.s. o gaura neagra se formeaza sigur in urma unei hypernove ;) mai rar se intalneste in cazul supernovei (rezultatul aici este un magnetar sau un pulsar)
Ultima oară modificat 16 Noi 2010, 00:04 de către shade, modificat de 2 ori în total.
Avatar utilizator
mykutz
Administrator
Administrator
Mesaje: 9331
Membru din: 22 Iul 2007, 06:12
Localitate: Bucuresthi
Contact:

Re: Gaura neagra in apropierea Terrei (Pamant) Efecte Influe

Mesajde mykutz » 16 Noi 2010, 00:02

noi pamantenii suntem gaura neagra a acestei planete....o distrugem singuri :-ss
Imagine
KooL
Utilizator Inregistrat
Utilizator Inregistrat
Mesaje: 10
Membru din: 09 Ian 2010, 17:43

Re: Gaura neagra in apropierea Terrei (Pamant) Efecte Influe

Mesajde KooL » 16 Noi 2010, 00:04

mai este pana atunci..... deci statii calmii =))=))

Share This


Înapoi la “Ştiri & Evenimente”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori